Eddy Current Test (ECT)


Çoklu frekans eddy current sistemleri ikiden fazla frekanslarda denetim bobinleri kullanan ekipmanlara verilen addır. Bu tür cihazlar yaygın olarak boru denetimlerinde; enerji üretimi, petrol ve gaz endüstrileri gibi alanlarda kullanılır. Bu denetim yönteminin en büyük avantajı aynı düzensizlik sinyalini farklı frenkanslarda kıyaslamak, frekansları karıştırarak gürültüyü düşürmek ya da kaldırmak, yorumlama ve boyutlamadaki yüksek doğruluğu gibi pek çok bilgiyi tek bir prob incelemesiyle edinebilmesidir.

Eddy current testinin önemli bir özelliği de ünitenin kalibrasyonun aynı ya da benzer malzemelerden üretilen test numuneleri referans alınarak standartlara göre yapılabilmesidir. Boru denetimi söz konusu olduğunda ASME standartları gereklidir.

Eddy current testinin avantajları: küçük çatlaklara ve kusurlara hassasiyeti, yüzey ve yüzeye yakın kusurların tespiti, anlık sonuç alınabilme, taşınabilir ekipman, minimum hazırlık safhası, probların parçaya dokunmak zorunda olmaması, karmaşık şekil ve boyutlardaki iletken malzemelerin test edilebilmesi. Eddy currentin sınırlaması ise, sadece iletken malzemeler denetlenebilir, diğer tekniklerden daha çok tecrübe ve eğitim gereklidir, yüzeyin durumu testi etkileyebilir.